Digitale weerbaarheid van onze belangrijke agrarische sector niet afdoende

1 minuut leestijd

Nederland hoort bij de top van de grondleveranciers van voedsel en vormt dus een belangrijk onderdeel van de economie. De agrarische sector is een van de meest innoverende sectoren. Er wordt veel aan data bijgehouden. Denk bijvoorbeeld aan de chip die iedere koe bij zich draagt. Deze chip houdt precies bij hoeveel de koe graast, welk voer de koe krijgt, hoeveel de koe drinkt enzovoort. De snelheid van de digitalisering is gaat erg hard. Maar van de weerbaarheid daarvan is men zich niet bewust. De cyberbeveiliging blijft achter.


De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime heeft geconcludeerd dat veel boeren al het slachtoffer van ransomware zijn geworden. Er blijkt zeer weinig aandacht te zijn voor veilige wachtwoorden bij veel boeren. Wachtwoord op een geeltje zijn vaak aangetroffen. Wifi wachtwoorden waren zo eenvoudig dat het kinderspel is om een bedrijfsnetwerk binnen te dringen.


Het is echter ook een zorgplicht van de leveranciers van bijvoorbeeld een melkrobot om de boeren te wijzen op de digitale weerbaarheid. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er tijdig updates worden uitgevoerd en dat er zorgvuldig met wachtwoorden wordt omgegaan.

dinsdag 31 augustus 2021