Datadiefstal is dichterbij dan je denkt

1 minuut leestijd

Deze week veroordeelde de rechter twee jonge mensen voor de diefstal van persoonsgegevens. Ze kregen tien en twee maanden cel. Ze hadden als medewerker toegang tot persoonsgegevens die ze vervolgens online verkochten aan criminelen.Het is goed dat er serieus wordt gestraft, maar ondertussen zit je als organisatie met de schade: vertrouwelijke gegevens liggen op straat en je kunt er niet onderuit: de wet eist dat je een datalek meldt aan AP en aan al je relaties. Stel je voor wat dat doet voor je goede naam, als je bijvoorbeeld tandarts bent, jurist of medisch deskundige.


Wees alert, zorg dat je datalekken voorkomt en ben je bewust van de waarde van de aan jou toevertrouwde gegevens. En zoals deze rechtszaak laat zien, het zijn steeds vaker kleine criminelen die snel geld willen verdienen door jouw klantgegevens te stelen.


Meestal lezen we over grote bedrijven of organisaties die slachtoffer worden van een digitale aanval. Misschien denk je, dat overkomt mij niet, wat moeten die hackers met mijn gegevens? Maar die gegevens zijn meer waard dan je denkt. Er zijn elke dag (365 dagen per jaar) bijna 70 datalekken en hacks bij grote en ook heel veel kleine bedrijven en organisaties. Het is een lucratieve manier voor criminelen om hun zakken te vullen: gegevens worden steeds meer waard, ook die van jou. Wees daar alert op.

dinsdag 28 september 2021