Datadiefstal GGD veel groter dan gemeld

1 minuut leestijd

Begin dit jaar heeft er bij de GGD een datalek plaatsgevonden. Uit onderzoek blijkt nu dat de datadiefstal veel meer mensen treft dan het aantal gedupeerden dat de organisatie publiekelijk meldt. Ook zijn burgers van wie gegevens zijn gestolen en mogelijk doorverkocht zijn niet door de GGD geïnformeerd. En dat moet wel! Als je een datalek hebt moet je melden. En ook het melden aan de getroffenen. Zo weten ze wat er speelt. Dit zorgt trouwens voor enorme reputatieschade bij bedrijven en organisaties.

Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo'n 1250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Deze gedupeerden hebben van de GGD een excuusbrief ontvangen.

Het gaat om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en Burgerservicenummers. Deze gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo diefstal plegen of ongewenste abonnementen afsluiten.

woensdag 18 augustus 2021