Cyberterrorisme inspiratiebron voor startende hackers

1 minuut leestijd

De dreiging van digitale aanvallen op bedrijven is inmiddels zo groot dat de Verenigde Staten ze beschouwt als een vorm van terreur. Ze pleiten voor een nieuwe, meer agressieve en zichtbare aanpak in de strijd tegen cybercriminaliteit. Ondanks dit offensief zal er in de praktijk niet direct iets veranderen.

De terreurgroepen zijn namelijk een inspiratiebron voor de vele duizenden startende hackers die ook het Nederlandse bedrijfsleven teisteren. Zolderkamercriminelen kunnen in één middag leren hoe ze moeten hacken en daarna bedrijven aanvallen en afpersen.

Het toont eens te meer aan dat de nieuwe digitale wereld een hoop voordelen biedt, maar ook nadelen waar je niet blind voor moet zijn. Anders krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd. En die komt altijd op een onverwacht en onprettig moment.

Heel recent nog werd een autobedrijf volledig platgelegd door een hacker. De garagehouder was niet meer in staat zijn normale werk uit te voeren: klanten kregen geen antwoorden op vragen over levertijden, facturen konden niet meer verzonden worden, het planningsysteem was uit de lucht en auto's konden niet meer gerepareerd worden omdat de software daarvoor niet beschikbaar was. Ook de vrouw van de eigenaar was niet blij want het gebeurde een dag voordat ze op vakantie zouden gaan. Die ging dus niet door. Zoiets komt altijd onverwacht en op het meest ongewenste moment.

Alle bedrijven, groot en klein werken met persoonsgegevens (van klanten, medewerkers, leveranciers) en zijn dus doelwit van cybercriminelen. Zorg ervoor dat je beveiliging serieus neemt!

dinsdag 23 november 2021