Boete vanwege wifitracking

1 minuut leestijd

De eerste boete vanwege wifitracking is opgelegd. Gemeente Enschede heeft op samen met een leverancier gegevens van telefoons en dus mensen vastgelegd. Mensen konden gevolgd worden.

Dat mag niet. Hiervoor heeft de gemeente een boete van €600.000 van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gekregen.

 

Met zogeheten wifitracking wilde de gemeente Enschede in 2018 de drukte meten in de binnenstad. Hiervoor werd een bedrijf ingehuurd die in de hele binnenstad meetkastjes hadden geplaatst. Deze kastjes konden de wifisignalen van passerende mensen opvangen. Iedere telefoon werd apart geregistreerd en kreeg een unieke code. Door vervolgens alle telefoons te tellen kon men zien hoe druk het op een bepaald meetpunt was. Op zich lijkt dat niet heel ernstig, maar doordat de gemeente deze tracking over een langere periode heeft laten uitvoeren was er sprake van het volgen van mensen. En omdat de passerende mensen voor een langere tijd en zonder noodzaak werden gevolgd kon de privacy van de burgers niet meer worden gewaarborgd.

 

AP heeft geconcludeerd dat er van de data is geen misbruik gemaakt, maar AP heeft deze werkwijze wel als zeer kwalijk bestempeld.

 

woensdag 5 mei 2021