AVG na 3 jaar springlevend

1 minuut leestijd

Tienduizenden meldingen ontving de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) in 2020. Het waren er exact 25.590. Dit jaar verwacht men nog meer meldingen. Ook omdat veel bedrijven en personen de weg naar AP weten te vinden.

 

Doordat de cijfers heel hoog blijven is het niet onlogisch dat de regering het budget van de AP en het personeelsbestand wil verdrievoudigen. Er moeten meer controles komen want organisaties leren het niet. Een flink aantal kleinere bedrijven, stichtingen en verenigingen doen niets of nauwelijks iets aan privacy. Dat kan niet meer.

 

Steeds meer bedrijven snappen gelukkig dat hun klanten willen dat hun gegevens vertrouwelijk worden behandeld. En ook weten bedrijven dat je een datalek niet alleen aan de AP moet melden maar ook aan je klanten. Die schadepost blijkt in de praktijk heel hoog en heel duur te zijn.

 

In het eerste jaar na AVG hoorde je nog wel eens dat men dacht dat privacy een soort gedoogwet was geworden. Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Als we kijken naar de commotie rondom de corona app is het duidelijk dat heel veel mensen zich steeds meer bewust zijn van privacy en hun rechten.

 

maandag 24 mei 2021