AVG en nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen gaan elkaar raken

1 minuut leestijd

De wetgeving rondom Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaan binnenkort wijzigen. De essentie van die wet is het feit dat met name de aansprakelijkheid van bestuurders veel duidelijker wordt aangepakt.

 

Waar het vroeger zo was dat een heel bestuur aansprakelijk was, is nu iedereen hoofdelijk aansprakelijk. Dus als bestuurder van een bedrijf, maar vooral ook van een vereniging of van een stichting, moet je er voor zorgen dat je goed bestuur pleegt. Een goed bestuur betekent dat je minimaal ervoor zorgt dat er geen financiële wantoestanden zijn.

 

En let op … goed bestuur betekent natuurlijk ook dat je als vereniging of bedrijf de wet moet volgen. Met andere woorden: dan moet je ook aan de privacywetgeving AVG voldoen en deze geïmplementeerd hebben. Want stel dat daar iets fout gaat, dan heb je dus niet alleen te maken met de Autoriteit Persoonsgegevens maar ook met deze nieuwe toekomstige wet. Want dan is duidelijk dat je als bestuurder van een entiteit tekort bent geschoten in je verantwoordelijkheden. En stel dat er dan een probleem is met privacy, dan kun je daar hoofdelijk voor aansprakelijk gesteld worden.

De komende tijd gaan we hier meer aandacht aan besteden. We zullen de privacyaspecten van de nieuwe WBTR de komende tijd ook onder je aandacht brengen zodat je ook op dit vlak goed op de hoogte bent van wat er allemaal gaat gebeuren.

 

woensdag 16 september 2020