Aantal datalekken loopt op - we leren het nog steeds niet

1 minuut leestijd

Bedrijven denken massaal: dat overkomt mij niet. Toch blijft het aantal datalekken oplopen. Wist je dat er elk uur meerdere datalekken worden gemeld. Vaak klein met 50-100 persoonsgegevens. Ook die zijn belangrijk maar halen vaak de pers niet. Een greep uit de grote lekken van deze week:

  • Bij Samsung zijn persoonsgegevens van klanten gestolen. Om wat voor soort informatie het gaat verschilt per klant. Het zou gaan om naam, contactgegevens, demografische informatie, geboortedata en productregistratie-informatie. Hoeveel klanten er precies zijn getroffen, tot welke systemen de aanvallers toegang hadden en hoe de aanvallers toegang konden krijgen wordt niet door Samsung verteld.
  • De populaire website Neopets, waar spelers met virtuele dieren kunnen spelen, heeft meer details gegeven over het datalek waarbij de gegevens van 69 miljoen accounts werden gestolen. Zo zijn van miljoenen spelers niet-gehashte wachtwoorden buitgemaakt. Op 21 juli waarschuwde Neopets al dat er mogelijk klantgegevens waren gestolen. De data werd op internet te koop aangeboden.
  • Door een fout bij de gemeente Groningen zijn e-mailadressen van ruim vierhonderd mensen openbaar gemaakt. Er was een mail gestuurd naar mensen die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan het project ‘ondernemen vanuit de bijstand’. Per abuis waren de mailadressen van alle ontvangers zichtbaar.
  • De wachtwoorden en persoonsgegevens van bijna 110.000 bezoekers van het Amsterdamse festival DGTL waren eenvoudig in te zien. De inloggegevens van een oude database stonden online en de gegevens waren onvoldoende versleuteld.
  • Tuincentrumketen Intratuin is getroffen door een cyberaanval. Aanvallers vervingen de betaalpagina van Intratuin die klanten die met een creditcard willen betalen door een malafide pagina. Zo wisten zij creditcardgegevens in handen te krijgen.
  • Bitvavo is getroffen door een datalek. Het bedrijf bevestigt in een bericht op Twitter dat het bedrijf een probleem onderzoekt waarbij gebruikers de gegevens van andere klanten konden zien. Bitvavo is een Nederlands handelsplatform waar gebruikers normale valuta kunnen omwisselen voor cryptovaluta zoals de Bitcoin. Bitvavo zegt meer dan 1 miljoen klanten te hebben.

donderdag 15 september 2022