Aangepaste regels voor AVG boetebepaling

1 minuut leestijd

In 2021 is in Europa ruim 1 miljard euro aan privacy boetes uitgedeeld. Dit bedrag is bijna zeven keer hoger dan het jaar daarvoor. Dat is een forse groei en een teken dat de handhaving van privacy serieus wordt genomen.


Op dit moment hebben de Europese toezichthouders nog verschillende regels voor boetes als de AVG wordt overtreden. Dit wordt nu gelijk getrokken zodat iedereen meteen weet waar hij aan toe is. Ook wordt het makkelijker om samen te werken en elkaar te controleren op Europees vlak. Samengevat worden er drie zaken aangepast:

  1. De omvang van een bedrijf krijgt een grotere rol in de bepaling van de hoogte van de boete.
  2. In de nieuwe regels zijn er drie categorieën voor de ernst van de overtreding: laag, midden en hoog.
  3. Er worden nieuwe bandbreedtes afgesproken waarin de boetes vallen. Nu vallen de boetebedragen nog binnen deze bandbreedte, straks is dat het startpunt van het boetebedrag. Als bijvoorbeeld een bedrijf in het verleden meerdere keren voor hetzelfde vergrijp op de vingers is getikt, kan dat aanleiding zijn om het boetebedrag te verhogen. Heeft een bedrijf er alles aan gedaan om een overtreding te voorkomen of beperken, dan is dat wellicht aanleiding om het boetebedrag te verlagen.


Boetes kunnen onder de nieuwe regels, net als onder de huidige, oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf.

 

donderdag 2 juni 2022