84% van de Nederlanders maakt zwakke wachtwoorden

1 minuut leestijd

Uit onderzoek blijkt dat 84% van de Nederlanders zwakke wachtwoorden maakt. Een groot risico, want wachtwoorden zijn de meest gebruikte methode om gegevens te beschermen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er werd gekeken naar hoe mensen een wachtwoord aanmaken en ook of ze makkelijk hun gegevens delen.

Bijna 84% van de deelnemers liet onveilig wachtwoordgedrag zien door een zwak of zeer zwak wachtwoord aan te maken. Een criterium voor een sterk wachtwoord is dat het bestaat uit minstens 12 tekens, minstens 1 kleine letter, 1 hoofdletter, 1 speciaal teken en 1 cijfer. Bij slechts 13.5% procent van de deelnemers voldeed het aangemaakte wachtwoord aan deze voorwaarden. Verder werkt ook aan lange zin erg goed tegen inbraak. Bijvoorbeeld: Mijnwachtwoordzouietssterkermoetenzijnvooreenbetereveiligheid

Ook was er bij een deel van de deelnemers sprake van hergebruik van wachtwoorden. Daarnaast nam bijna 81% van de deelnemers deel aan de winactie die onderdeel uitmaakte van het onderzoek.
Met hun deelname stemden deelnemers in het met online delen van hun persoonsgegevens.
Meer dan 70% van de deelnemers die deelnamen aan de winactie deelde hierbij alle
persoonsgegevens, waaronder ook de laatste drie cijfers van hun bankrekening (85.2% van de
deelnemers), terwijl het niet verplicht was om al deze gegevens te delen.

Al met al erg opvallende en zorgelijke cijfers die hopelijk motivatie zijn om nog echt te kijken naar het gebruik van wachtwoorden binnen je eigen organisatie. Het is tenslotte de eerste verdediging als het gaat om het beschermen van vertrouwelijke informatie.

 

donderdag 15 september 2022